Veleučilište u Slavonskom Brodu
Opis kolegija
Opće informacije |
||
Naziv kolegija |
Poslovna etika i društvena odgovornost |
|
Studijski program |
Specijalistički diplomski stručni studij |
|
Status kolegija |
Obavezni |
|
Studijska godina |
prva |
|
Bodovna vrijednost i broj sati nastave |
ECTS koeficijent opterećenja studenata |
6 ECTS |
Broj sati (P+V+S) |
(30+0+15) |
1. OPIS KOLEGIJA |
||
1.1. Ciljevi kolegija |
||
Cilj predmeta je definirati koncept društveno odgovornog poslovanja, ukazati na prilike koje nastaju u poslovanju provedbom DOP-a te razmotriti izazove koje donosi primjena poslovne etike. |
||
1.2. Uvjeti za upis kolegija |
||
Ne postoje. |
||
1.3. Očekivani ishodi učenja za kolegij |
||
Studenti će: 1. znati prepoznati i primijeniti poslovnu etiku u organizacijama 2. shvatiti kako poslovna etika utječe na poslovanje organizacije 3. znati koje su koristi od društveno odgovornog poslovanja 4. moći razvijati društveno odgovorno poslovanje u organizacijama |
||
1.4. Vrste izvođenja nastave |
predavanja seminari i radionice |
samostalni zadaci mentorski rad |
1.5. Obveze studenata |
||
Sukladno Pravilniku o studiranju. Redovito prisustvovanje na predavanjima, seminarima, radionicama i terenskoj nastavi. Aktivno sudjelovanje u nastavi (postavljanje pitanja, sugestije i komentari nastavnih cjelina). |
||
1.6. Praćenje rada studenata |
Raspodjela ECTS-a |
Struktura ocjenjivanja |
|||||
Vrsta aktivnost |
ECTS |
Ishodi učenja |
Aktivnost studenata |
Metode procjenjivanja |
Postotak ocjene |
|
Min |
Max |
|||||
Predavanja i vježbe |
3 |
1-4 |
Aktivno sudjelovanje na predavanjima i vježbama |
Evidencija prisutnosti studenata |
0 |
0 |
Dodatne aktivnosti* |
||||||
Periodična provjera znanja |
3 |
1-4 |
Priprema za pismenu provjera znanja |
Kolokvij 1 |
50 |
100 |
Završni ispit ** |
3 |
1-4 |
Priprema za provjeru znanja |
Pismena i usmena provjera znanja |
50 |
100 |
Ukupno: |
6 |
50 |
100 |
**Završni ispit student mora polagati ako ne postigne minimalne bodove na periodičnoj provjeri znanja. |
|
1.7. Ocjenjivanje i vrednovanje rada studenata tijekom nastave i na završnom ispitu |
|
Praćenje i bodovanje rada studenata kroz redovito prisustvovanje na predavanjima, seminarima, radionicama i terenskoj nastavi. Način polaganja ispita: Ø Kolokvij I + Kolokvij II = konačna ocjena Ø Pismeni ispit + usmeni ispit = konačna ocjena Kolokviji i pismeni dio ispita traju 60 minuta. Usmeni dio ispita možete trajati najdulje 30 minuta po studentu. |
|
1.8. Popis literature |
|
1. Bahtijarević-Šiber, F.; Sikavica, P.; Pološki Vokić, N.: Suvremeni menadžment – vještine, sustavi i izazovi, Školska knjiga, Zagreb, 2008. 2. Certo, S. C.; Certo, S. T.: Moderni menadžment, Mate, Zagreb, 2008. 3. Kotler, P.; Lee, N.: DOP Društveno odgovorno poslovanje – Suvremena teorija i najbolja praksa, M.E.P. d.o.o., Zagreb, 2009. 4. Krkač, K.: Uvod u poslovnu etiku i korporacijsku društvenu odgovornost, Mate, Zagreb, 2007. 5. Jalšenjak, B.; Krkač, K.: Društveno odgovorno poslovanje, Mate, 2012. 6. Letica Bartol: Doba odgovornosti – Korporacijska društvena odgovornost u vrijeme svjetske financijske krize, Mate, Zagreb, 2010. 7. Vujić, V.; Ivaniš, M.; Bojić, B.: Poslovna etika i multikultura, Lider press 8. Turkalj, Ž.; Fosić, I.; Ham, M.:Društveno odgovorno poslovanje i primjena poslovne etike gospodarskih subjekata Republike Hrvatske // Interdisciplinary Management Research VII / Bacher, Urban ; Barković, Dražen ; Dernoscheg, Karl - Heinz ; Lamza - Maronić, Maja ; Matić, Branko ; Pap, Norbert ; Runzheimer, Bodo (ur.). Osijek : Josip Juraj Strossmayer University in Osijek, Faculty of Economics in Osijek, Postgraduate Studies "Management" ; Hochschule Pforzheim University, 2011. Str. 76-85. 9. Kulaš, A.; Knežević, S.: Corporate social responsibility activities in the conditions of recession, Interdisciplinary Management Research VII, Ekonomski fakultet u Osijeku; Hochschule Pforzheim University, Osijek; Pforzheim,2011. 10. DOP.HR – društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj 11. Relevantni pravni propisi vezani uz temu društveno odgovornog poslovanja |
|
1.9. Komentari |